Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cumartesi yeni müjde geliyor

ANALİZ: Kara trenden Yüksek Hızlı Tren sistemine nasıl gelindi?

20/10/2020 ANALİZ – Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankasının faiz kararını etkileme çabasında için yorumlar kapalı Views: 400 Ekonomi

ANALİZ – Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankasının faiz kararını etkileme çabasında

Yabancı yatırımcılar ağız birliği etti.

Piyasanın yabancı menşeili oyuncuları TC. Merkez Bankasını daha çok faiz arttırmaya zorluyor.

ME FX Piyasası Analisti 200 Baz puan artış derken, bir başka analist “Politika faizindeki uygun bir artışın yatırımcılar tarafından iyi karşılanabilir” diyor

Yabancı ekonomistler, genel olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde 200 baz puan artışa gidileceğini öngörüyor.

Geçen ayki toplantısında politika faizinde artışa giden Merkez Bankasının ekim ayında da artışa devam etmesi için özellikle dış kaynaklı bir baskı var.

Bazı Ekonomistler, genel olarak TCMB’nin politika faizinde 200 baz puanlık artışa gitmesini bekliyor. Bazılarıysa uzun vadede faiz artışlarının doların ateşini düşerecek adımlardan uzak olduğunu belirtiyorlar.

Bir yabancı yatırım şirketi yetkilisi TCMB’nin politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 12,25’e çıkarabileceğini kaydetti.

Aynı uzman”Böyle bir artış, bankalar arası piyasalardaki borçlanma maliyetiyle uyumlu bir politika kanalını tekrar meydana getirebilir.” dedi. Ancak faiz artışının yatırımların önünü kapatmasından endişe duyanların sayısı da az değil.

Yabancı bir yatırım firmasının Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti politika faizindeki uygun bir artışın yatırımcılar tarafından iyi karşılanabileceğini belirtti.

Oysa bu tür yorumları yapanların gözden kaçırmaya çalıştığı şey ise yatırımın sadece banka mevduatı üzerinden yapılmadığı…

Nitekim faizlerin artışıyla bankalara para girişi olacağını öngören yaklaşımlar yatırım alanından bu sıcak paranın çekileceği ve uzun vadede çıktı olarak bu meblağın karşımıza çıkacağından habersiz olamaz.

Genel itibariyle yabancı yatırım şirketlerinin yetkilileri TCMB’nin politika faizini 200 baz puan artıracağı beklentisi içinde

Hatta aynı analistler  TL’deki değer kayıplarından kaçınmak isteniyorsa 300-400 baz puanlık bir artışın düşünülebileceğini söylüyor. Yani Merkez Bankası faizleri ne kadar arttırırsa arttırsın yabancı aktörlerin doymayacağı aşikar.

Üstelik TCMB’nin enflasyon hedefindeki kredibilitesini iyileştirebileceğini, Türk varlıkların yabancı yatırımcılar için değerinin tekrar eski haline gelebileceğini aktaran yabancı analistler asıl amaçlarının Türkiye’nin çıkarları değil kendi kazançları olduğunu da bir kez daha tekrar etmiş oluyorlar.

Adeta ağız birliği etmişcesine 200 baz puan faiz artışı beklediklerini söyleyen yabancı yatırımcılardan bazıları TCMB’nin politika faizini 175 baz puan artırarak yüzde 12’ye çıkarabileceğini aktardı.

Yabancı ekonomistlerin tamamı politika faizinin artırılacağını tahmin etti.  Faiz artışı bekleyen ekonomistlerin beklentileri 100 baz puan ila 200 baz puan arasında yer aldı. Yani Merkez Bankası faiz kararını henüz açıklamadan yeni bir faiz arttırımı daha yapması için teşvik ediliyor.

Comments are closed.